Paddenstoelen

Bij onze werkgroep kunt u uw kennis van de paddenstoelen opdoen en verder uitbreiden. Daarvoor organiseren we excursies/zoektochten in de gemeentes Epe en Heerde. De meeste in de maanden september, oktober en november, soms later afhankelijk van het seizoen.
Er zijn in de winterperiode determinatie-avonden, die aansluiten op de excursies maar ook onderwerpen los daarvan bevatten.
Verder verzorgt de werkgroep een publieksexcursie in de herfstvakantie, via een deel van de natuurpaden in het Renderklippengebied.Het zijn altijd kleinschalige wandelingen in een rustig tempo. Geprobeerd wordt om de soorten op naam te brengen en verbanden te leggen met andere aspecten van de natuur. Voor iedereen is er dus plaats.

Wilt u een keer meelopen zonder verplichtingen? U bent welkom. Onze activiteiten staan in de agenda.

Hier vindt u publicaties van de werkgroep.

De lijsten van de inventarisaties, waarin ook de foto’s zijn opgenomen, komen in de Verspreidingsatlas. Om die te zien is een gratis account nodig. Die is makkelijk te maken via deze link. Als je eerst bent ingelogd kun je daarna alle waarnemingen van de werkgroep in de Verspreidingsatlas hier zien.

Veel inventarisaties onder meer met ObsIdentify of ObsMapp komen in Waarneming.nl. Om deze te zien worden ze gebundeld in Werkgroep paddenstoelen KNNV Epe-Heerde.

Je kunt ook op de logo’s klikken, als je eerst bent ingelogd.

Contactpersoon is Herman Snoek

Project Korte Broek

In 2022 en 2023 heeft de werkgroep inventarisaties gedaan in dit gebied vanwege een gezamenlijk project waarvan een verslag is gemaakt. De lijsten staan in de Verspreidingsatlas en zijn hier in Excel gebundeld zodat je de bevindingen kunt zien en selecteren.

Jaarverslag 2024

Het weer in 2024 bood in ons werkgebied gunstige omstandigheden voor de groei van paddenstoelen, vooral in het najaar. Regenval en luchtvochtigheid zijn cruciaal voor een rijke paddenstoelenseizoen. Dit jaar zijn er op de Veluwe regelmatig periodes van regen geweest, met name in de maanden die traditioneel gunstig zijn voor paddenstoelen, zoals september en oktober.
Op zich was voor paddenstoelen het jaar relatief laat op gang gekomen, maar vanaf september waren er veel soorten te vinden. In 2024 zijn de temperaturen mild geweest met voldoende neerslag, waardoor de bodem vocht vasthoudt en schimmelgroei wordt gestimuleerd. Begin november waren er nog veel paddenstoelen, maar door winters weer en aansluitend veel regen was het daarna snel gedaan.

In de eerste helft van het jaar waren enkele bijzondere activiteiten:

  • Eind januari zijn op de werkgroepenavond de resultaten van het project Korte Broek gepresenteerd. Hier is enkele jaren een inventarisatie gedaan.
  • In februari een excursie naar het Harderbos om kelkzwammen te vinden. Deze bijzonder modderige excursie leverde wel veel vondsten op.
  • 25 mei werd op de Renderklippen de KNNV Natuurdag voor gezinnen georganiseerd. Onze werkgroep heeft actief meegedaan met een informatie stand waarin kinderen op een aantrekkelijke manier bij paddenstoelen werden betrokken. Een grabbelton en verkoop van kaarten waren ook beschikbaar. Elders op het terrein konden  gezinnen in een ontdekhoek soorten zien en voelen.
  • 9 juni is de werkgroep naar het Waterloopbos bij Kraggenburg geweest. Een leuke ervaring met weliswaar betrekkelijk weinig soorten gezien, meer we gaan hier terugkomen.

Reguliere inventarisaties

Het reguliere programma vanaf half juli van start gegaan met de volgende locaties:

  • Kloosterbos Wapenveld
  • Molecaten Hattem
  • Algemene Veen Hattem
  • Landschapszone Hoogwatergeul Wapenveld
  • Infiltratievelden Vitens aan de Dellenweg Epe
  • Korte Broek Vaassen
  • Paleistuin ’t Loo Apeldoorn
  • Landgoed Vosbergen Heerde
  • Motketel Niersen
  • Heerder Sprengen
  • Majuba Epe
  • Kasteeltuin Cannenburgh Vaassen
  • Begraafplaats Norelbos Epe

Op 13 oktober is de jaarlijkse excursie voor families georganiseerd over het Natuurpad in Epe.
In december is een instructiebijeenkomst gebruik Vera app voor enkele leden verzorgd.

Determinatie-avonden

Deze zijn gehouden op 10 september, 8 oktober en 12 november. Fijn dat we terecht konden bij fa. van Triest in Epe.

De werkgroep heeft ca. 30 leden waarvan er bij de inventarisaties meestal 10-12 aanwezig zijn. Vaak dezelfde leden. Er wordt telkens een soortenlijst opgemaakt in het veld met de app Vera van de Verspreidingsatlas. Op de werkgroepenpagina op de website worden de gegevens van de werkgroep zichtbaar gemaakt.

Door de leden worden de soorten op verschillende manieren ingebracht. Bij de inventarisaties meestal in de Vera app voor de Verspreidingsatlas. Maar ook bij losse waarnemingen met Obsidentify rechtstreeks naar waarneming.nl. 

Voor het paddenstoelenmeetnet bospaddenstoelen worden door individuele leden enkele kilometerhokken geïnventariseerd.

                                                                                                                              Herman Snoek

In de agenda staan de activiteiten voor 2025.