Mossen

Samen met de afdeling Zwolle hebben we een mossenwerkgroep. Dankzij de uitgave van verschillende determinatieboeken en veldgidsen is de kennis van blad- en levermossen de laatste jaren enorm toegenomen. In 1999 is gestart met een meetproject om het voorkomen van mossen in Nederland beter in kaart te brengen. Graag willen wij hieraan een steentje bijdragen. In eigen omgeving is nog genoeg te ontdekken. De wintermaanden zijn heel geschikt om te inventariseren. Er is meer licht op de bodem en het is vochtiger, waardoor de mossen goed gedijen.

Hier vindt u publicaties van de werkgroep mossen.

Groot rimpelmos

We hebben goede contacten met de landelijke mossenwerkgroep, de BLWG.
Heb je belangstelling? Neem dan contact op met Mariet van Gelder.

Jaarverslag 2024

Onze werkgroep -bestaande uit leden van de KNNV-Zwolle en KNNV-Epe/Heerde – heeft in 2024 de hieronder beschreven gebieden geïnventariseerd. In de loop van de laatste 15 jaar dat we ‘officiële’ inventarisaties doen, hebben we al veel kilometerhokken tussen Zwolle en Epe bezocht.

We zijn nu langzamerhand bezig om gebieden die we meer dan tien jaar geleden hebben geïnventariseerd opnieuw te bezoeken, zoals de 2 eerstgenoemde gebieden hieronder. De vraag is dan natuurlijk: hoe staat het er 12/13 jaar later voor met de mosflora? Gelukkig vonden we nog veel zeldzame soorten terug en ook veel nieuwe, niet eerder geziene soorten!

Geïnventariseerde gebieden in 2024:

Heerde, Renderklippen/Pluizenmeer (km-hok 195-489)

Een kilometerhok op de Renderklippen staat altijd garant voor verrassende soorten. Je hebt er interessante biotopen: een bosrand (voor de epifyten), heide, vennetjes en steilkantjes. We vonden hier maar liefst 15 zeldzame soorten. Rond de vennetjes 6 veenmossoorten (waaronder kussentjesveenmos en zacht veenmos) en 3 zeldzame tandmossen: glanzend, kaal en spits tandmos. De laatste stond op de Verspreidingsatlas als ‘verdwenen uit Nederland’ genoteerd! Wil je zo’n soort doorgeven, dan moet die altijd eerst door een bryoloog (mossenexpert) gecontroleerd worden. Dit gebied 4 keer bezocht. Totaal 74 soorten.

Heerde, Putjensberg/Sprengenbos (km-hok 196-490)

Dit gebied (ten westen van het Heerderstrand) bestaat voor een groot deel uit een oud gemengd bos  waar sprengen doorheen lopen. Er lagen veel oude rottende boomstammen en daarop vonden we krulbladmos en breed moerasvorkje: twee zeldzame soorten die we nog nooit eerder hadden gezien! Op hetzelfde walletje als in 2011 vonden we gelukkig ook kielmos terug (Rode Lijst- Ernstig Bedreigd). Dit gebied 3 keer bezocht. Totaal 66 soorten

Zwolle, Windesheim/Tichelgaten (km-hok 204-495)

Een heel ander biotoop dan de twee bovengenoemde! Dit kilometerhok omvat het westelijke deel van Landgoed Windesheim tot aan de IJssel. Met toestemming van Staatsbosbeheer konden we ook het meest westelijke hoekje rond de oude steenfabriek bezoeken. In dit hok vonden we soorten die van luchtvochtigheid, water(kant) en klei houden. Voorbeelden hiervan zijn: riviersterretje, kleivedermos, uiterwaardmos, slibmos en blauw boomvorkje. De laatste is niet blauw op de boom, maar wordt pas veel later (thuis), soms pas na een jaar blauw! Dit gebied vier keer bezocht. Totaal 63 soorten.

Aan het eind van het jaar zijn de soortenlijsten ingevoerd op de site van NDFF-Verspreidingsatlas. Benieuwd hoe de genoemde soorten eruitzien of er meer informatie over lezen? Kijk dan op www.verspreidingsatlas.nl/mossen

Herma Visscher, coördinator Zwolle
Mariet van Gelder , coördinator Epe-Heerde

Goudkorrelmos grof en Beekstaartjesmos