Geologie en Landschap

De werkgroep “Geologie en landschap” is een initiatief van de KNNV afdeling Epe-Heerde. Ze hoopt door nieuwe activiteiten en aanvullende informatie verder vorm te geven aan het reeds bestaande programma van de KNNV.
Er is een integrale benadering van de volgende onderwerpen:
–  Algemene Geologie
–  Streek gebonden Geologie
–  Gesteente kennis
–  Landschap
–  Bodem
–  Archeologie en
–  Cultuur Historie
De werkgroep wil dit bereiken door het ontwikkelen van kennis in de algemene- en plaatselijke geologie en andere onderwerpen door middel van studie, korte cursussen, determinatie-avonden, lezingen, wandelingen, veldwerk en/of museumbezoek enz. Tjada Amsterdam is de coördinator.

Hier vindt u publicaties van de werkgroep.

En hier een verslag van een excursie naar de Woesterberg in Emst

Jaarverslag 2021

Het jaar is al dik over de helft als de werkgroep G&L zich aan haar eerste activiteit ‘waagt’. Op zaterdagmiddag 14 augustus verzamelen we ons op de Langeweg in Emst. Het is een warm weerzien na anderhalf jaar. Freddy Brugmans neemt ons vervolgens mee over de Woesterberg, een wat vreemde puist in het landschap tussen het Wisselseveen en het dal van de Smallertsebeek. Zijn ontstaan is terug te voeren naar het Saalien, de een-na-laatste-ijstijd.

Zaterdag 11 september draagt de werkgroep haar steentje bij aan het programma van de jaarlijkse 1000-soortendag rondom camping De Helfterkamp in Vaassen. Tjada Amsterdam loodst de deelnemers aan een wandelexcursie langs aardkundige cultuurhistorische elementen in het landschap. Onderweg verzamelen we meteen een tas vol zwerfkeien die na terugkeer worden gedetermineerd voor de soortenlijst.
De werkgroep luistert het 75-jarig jubileum van de afdeling op met een landschapswandeling rondom de Renderklippen op zaterdag 30 oktober. Op het terrein van de schaapskooi Epe-Heerde en tijdens een 5 km lange wandelroute zijn diverse geomorfologische en cultuurhistorische aspecten te bekijken die in het landschap herkenbaar zijn. Werkgroepleden geven daar tekst en uitleg. Helaas werkt het weer niet mee en weinig wandelaars trotseren regen en wind. Toch zijn de deelnemers (werkgroepleden, andere KNNV-ers en enkele kenners van buitenaf) niet teleurgesteld en wordt al meteen gerept over een herhaling van het evenement.

Tot een evaluatie van de landschapswandeling en het samenstellen van de programma voor de eerste helft 2022 komt het helaas niet. Een daarvoor geplande bijeenkomst op 9 december is om veiligheidsredenen (covid-19) geannuleerd.