Nachtvlindernacht Epe-Heerde

De insectenwerkgroep KNNV Epe/Heerde doet mee aan de Nationale NachtvlinderNacht 2022 op vrijdagavond 1 juli. Overal in Nederland land worden nachtvlinderexcursies georganiseerd zo ook in Heerde.
De locatie is bij Caroline van de Burgt. Engweg 26 in Heerde.
Wij starten om 21.45 uur.
Eindtijd zal rond 02.00 uur zijn. Afhankelijk van wat er nog vliegt.
Auto’s graag parkeren in de wegberm aan de kant van de even huisnummers.
Caroline gaf ons een korte beschrijving van de tuin: Ons terrein bevat een grote poel, een moestuin, een boomgaard, een stuk voedselbos in aanleg, een grote singel en een bijna onbeheerd stuk grasland met een kleine wilgenkwekerij. Er lopen een aantal graspaden door die de verschillende biotopen met elkaar verbinden. Er zijn ook een paar mooie open stukken waar we de laken en lampen kunnen opstellen.
Wij gaan werken met lamp en laken.
Een felle lamp bij een opgespannen laken werkt bijna als een nachtvlindermagneet. Zo’n groot licht oppervlak zal door weinig vlinders over het hoofd worden gezien.
Vanaf de schemering zullen nachtvlinders op het licht af komen, hoewel de meeste soorten pas na middernacht zullen verschijnen. De meeste vlinders zullen op het laken gaan zitten waar ze goed te bekijken zijn.
We gaan ook smeren.
Het zogenaamde stropen of smeren is een andere methode om nachtvlinders te lokken. Een mengsel van zoetigheid en alcohol trekt nachtvlinders van verre aan. Dit zijn vaak andere soorten dan de soorten die op licht afkomen.
Iedereen is van harte welkom om aan deze bijeenkomst mee te doen.