Geologiewerkgroep Epe-Heerde haalt de banden aan met NW Hoek

De werkgroep geologie en landschap (G&L) verstevigde het contact met de geologie werkgroep Noordwesthoek tijdens een geslaagde gezamenlijke excursie naar Schokland.

Slechts vier KNNV-afdelingen hebben een werkgroep G&L. Daarnaast is er een landelijke geologiewerkgroep. De dichtstbijzijnde lokale werkgroep is voor ons die van de afdeling Noordwesthoek in Steenwijk. Leidde een van de Steenwijkers ons in 2015 rond in hun gebied, Bauke verzorgde op zijn beurt voor hun groep al eens een excursie in onze regio.

Het was tijd om de contacten weer eens aan te halen door gezamenlijk op excursie te gaan. Vorig jaar lukte dat maar povertjes door minimale deelname van beide kanten. Een hernieuwde poging slaagde zaterdag 20 mei op een geweldige wijze.

Toegegeven, het prachtige weer speelde daarbij zeker een rol. Maar met acht deelnemers onzerzijds en negen Steenwijkers vormden we deze keer een substantiële groep. De interesse die we deelden, de kennis die we konden uitwisselen en de gemoedelijke onderlinge sfeer waren een uitstekende basis voor een geslaagde excursie.

We begonnen de dag met een bezoek aan museum Schokland. Dat zet met een instructieve en aantrekkelijke presentatie het geomorfologische ontstaan en de historie van het voormalige eiland uiteen. Op een aangename wijze word je er heel wat wijzer.

Bezoekerscentrum De Gesteentetuin ligt op korte afstand.  Omlijst door weelderige natuur liggen in de ’tuin’ zwerfstenen gegroepeerd die 150.000 jaar geleden zijn achtergebleven na afsmelting van het landijs dat Schokland opduwde. Terwijl wij onze lunch verorberden, ’trakteerde’ de gastheer van het bezoekerscentrum ons tot onze verrassing op een explicatie over de zwerfstenen. Bovendien kregen we informatiemappen mee. ,,Nog nooit een groep gehad die zo lang heeft rondgekeken,’’ aldus de gastheer toen we de mapjes terugbrachten. Het was er dan ook goed toeven.

Dat gaan we vaker doen, dat samen optrekken, spraken we na afloop af. Steenwijk is nu aan de beurt om de volgende gezamenlijke activiteit te organiseren.