1000 soortendagen 2022

Welkom op Landgoed Vosbergen

Wij zijn verheugd dat we dit jaar terecht kunnen op het Landgoed Vosbergen in Heerde. De 1000-soortendagen vinden plaats op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei. Al eerder zijn daar door diverse werkgroepen onderzoeken en inventarisaties uitgevoerd. De resultaten daarvan zijn opgenomen in het rapport ‘Landgoed Vosbergen – Geschiedenis en inventarisatie van flora en fauna 2020’. De resultaten van de 1000-soortendagen 2022 zullen hierin ook worden opgenomen.

Excursies en inventarisaties

Aan alle excursies en inventarisaties kunnen zowel leden van de KNNV als niet-leden deelnemen. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Voor sommige excursies is aanmelding verplicht i.v.m. het maximale aantal deelnemers. Aanmelden voor deelname kan via het formulier onder aan deze pagina. Voor de KNNV-werkgroepleden is opgave bij de eigen werkgroep niet nodig. Wel als je met een andere werkgroep wilt meegaan. Vanwege de limiet aan het aantal deelnemers willen we graag het aantal deelnemers vooraf weten.

Locatie

Het kasteel Vosbergen bevindt zich aan de Vosbergerweg 38, 8181JJ (aan de noordzijde van Heerde nabij het buurtschap Hoorn). Het verzamelpunt voor alle excursies en inventarisaties is de marktkraam direct na de gracht.

Parkeren

In verband met parkeerruimte het verzoek om zoveel mogelijk per fiets te komen. Parkeren kan op de aangegeven plaatsen aan de Vosbergerweg en langs de buitengracht van het kasteel.

Consumpties

Voor (koffie/thee/nazit, verstrekt door Vosbergen) wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Toilet

Sanitair is aanwezig op de aangegeven plaats in de paardenstal in het bouwhuis.

Tweedehands boeken

Op zaterdag is ook een kraam van de tweedehands boekenshop aanwezig, waar u voor weinig geld (gebruikte maar goede) natuurboeken kunt kopen. Er is een selectie aanwezig waar u in kunt snuffelen.
De shop heeft een eigen website met de hele collectie. Het afrekenen bij de kraam is contant omdat er geen pinapparaat aanwezig is.

Programma

Het programma voor de twee dagen is hieronder weergegeven. Kijk op deze pagina voor eventuele wijzigingen in het programma.
We starten de excursies en inventarisaties op de hieronder genoemde begintijden. De genoemde eindtijden zijn richttijden, waar we afhankelijk van de situatie (o.a. het weer, aantal deelnemers, wat we al dan niet vinden e.d.) van af kunnen wijken. Je kunt natuurlijk altijd eerder ‘afhaken’, na een seintje aan de excursieleider.

Vrijdag 20 mei 2022

13.30 – 15.30 uur Paddenstoelen zoeken in de directe omgeving (korte wandeling) door de werkgroep paddenstoelen. Eventuele een uitloop tot 16.00 uur. Aanmelding via het formulier onderaan. – verplaatst naar zaterdag 21 mei, 13.30 uur) –
20.00 uur Nachtvlinders met lampenopstelling door de werkgroep insecten onder leiding van Gerard Plat. De eindtijd is afhankelijk van het weer en de vangsten van nachtvlinders. Een lichtval blijft de hele nacht staan en de vlinders die hierin gevangen worden, worden de zaterdagmorgen gedetermineerd (op naam gebracht).
21.30 – 23.00 uur Vleermuizen op het landgoed onder leiding van Frans Bosch. Het echolocatiegeluid van vleermuizen is met behulp van een batdetector te horen. Deelname maximaal 12 personen. Aanmelden in verband met maximale aantal deelnemers; zie formulier onderaan.

Zaterdag 21 mei 2022

07.00 – 09.00 uur Vogelexcursie onder leiding van Gerjan Petter en Adrie Hottinga (inventarisatie en excursie). Aanmelden i.v.m. maximale aantal deelnemers; zie formulier onderaan.
10.00 – 11.30 uur Landgoedwandeling en geologie. Presentatie en wandeling over het landgoed met aan- dacht voor cultuurhistorie, landschap, flora en fauna en geologisch onderzoek door Tjada Amsterdam (Werkgroep Geologie en Landschap) en Peter Maas Geesteranus (Vosbergen). Aanmelden i.v.m. maximale aantal deelnemers; zie formulier onderaan,
10.00 – 10.30 uur Op naam brengen van de nachtvlinders, die de avond ervoor verzameld zijn o.l.v. Werkgroep Insecten (Gerard Plat).
11.30 – 12.00 uur Stenenspreekuur door Bauke Terpstra. Altijd al benieuwd wat voor steen je hebt gevonden, maar er geen naam aan kunnen geven? Neem je steen of stenen mee naar onze expert Bauke. Hij brengt ze op naam, vertelt over de samenstelling en herkomst van de stenen e.d. ook de stenen die vandaag tijdens de excursies zijn verzameld worden door Bauke op naam gebracht en toegelicht.
11.30 – 13.30 uur Dagvlinders en libellen (1e ronde). Na een korte uitleg trekken we het veld in om vlinders te zoeken en op naam te brengen o.l.v. Werkgroep Insecten (Gerard Plat).
12.00 – 13.00 uur Landgoedwandeling. Wandeling over het landgoed met aandacht voor cultuurhistorie, land- schap en beken, flora en fauna door Peter Maas Geesteranus (landgoedgids Vosbergen). Duur ongeveer 1 uur. Aanmelden i.v.m. max. aantal deelnemers
14.00 – 15.00 uur Landgoedwandeling. Wandeling over het landgoed met aandacht voor cultuurhistorie, land- schap en beken, flora en fauna door Peter Maas Geesteranus (landgoedgids Vosbergen). Duur ongeveer 1 uur. Aanmelden met het formulier
14.00 – 16.00 uur Plantenexcursie door de werkgroep planten (Egbert de Boer).
15.00 – 16.00 uur Dagvlinders en libellen (2e ronde). Na een korte uitleg trekken we het veld in om vlinders te zoeken en op naam te brengen o.l.v. Gerard Plat.
16.30 – 17.00 uur Evaluatie/nazit. Een korte uitwisseling van wat de verschillende groepen tot dusver zoal hebben gevonden. Bij droog weer staan we buiten en bij slecht weer in de paardenstal. Neem een (camping)stoeltje mee als je wilt zitten. Gedurende de gehele dag is er op het voorplein van het kasteel een kraam aanwezig waar je terecht kunt met vragen, voor een kopje koffie, en voor informatie over activiteiten van KNNV en Landgoed Vosbergen. Ook is dit het vertrekpunt van de excursies/inventarisaties. Vraag (ook aan de leden) om je hiervoor op te geven als je wilt deelnemen met het formulier

Opgave 1000 soortendagen 2022 KNNV Epe-Heerde

  • Wilt u aan meerdere excursies deelnemen, dan graag een aparte opgave per gekozen excursie
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Datum & tijd
za 21 mei 2022 om 7:00
Vertrekplaats

Vosbergerweg 38, 8181 JJ Heerde.
Programma op 20 en 21 mei.
Bekijk vertrekplaats

Geschikt voor kinderen

Ja